Scoala de var

Scoala de var este un pretext. Chiar dacă totul se petrece în jurul unei mici varnițe (cuptorul în care se arde piatra de var), treaba-i mult mai încurcată. Putem vorbi despre reînsuflețirea unui cătun părăsit. Sau despre resuscitarea unui vechi meșteșug. Deocamdată, doar pe timp de vară…

Sunt câteva gospodării abandonate pe un deal, cu multă verdeață și liniște. În vale, albia lată a Bâscei Chiojdului, aparent secată. În albie, piatră de var. Cu mașina se poate trece prin vad. De câțiva ani există și un drum direct. E palpitant să treci și la picior, peste un buștean, aproape niciodată același că-l ia apa când vine mare. Uimitor este că se pot petrece aici câteva zile. Te acomodezi într-una din casele abandonate, dar nu și neglijate. E ca-n copilărie, la țară, doar că lipsesc bunicii. Ți se poate pune câte ceva la dispoziție, dar mai bine îți mai aduci și tu. Mănânci ce-ți pregătești/aduci. Te speli cum poți. Curent e tras, dar mai mult de un bec, două n-o să găsești. Ești doar tu și cei din grup. Pe altcineva n-o să vezi.

Pe vremuri, în multe din gospodăriile acum părăsite se producea var. Ceva mai sus, în amonte, se modelau oale de lut. Și tot așa. E mult de povestit despre asta și-s multe lucruri interesante de aflat. În primul rând despre var, tradiții aproape pierdute, viața la țară din alte vremuri. În lipsa televizorului, varnița va fi vedeta taberei. Seara, mai ales, vă va fi sursă de lumină, de căldură, de mâncare, de distracție. Cuptorul va ține și locul focului de tabără.

Se pot petrece câteva zile mai altfel aici, în apropiere de Bâscenii de Jos. Poți participa la clacă, dând o mână de ajutor la restaurarea / amenajarea vreunei gospodării abandonate, poți veni din curiozitatea de-a descoperi locuri și lucruri noi (vechi de când lumea, de fapt) sau doar pentru a te rupe de agitația cotidiană. Indiferent de motivul care te-a adus aici, senzația va fi unică. Aceea de a testa un nou început, după sfârșitul lumii cu care ai fost obișnuit.

Noi ne numărăm printre norocoși, descoperind locul aproape întâmplător, ajutați și de un ghidaj de excepție. Acum așteptăm cu nerăbdare următoarea șarjă. Cu tabăra de bază stabilită aici, se poate începe explorarea zonei, deloc săracă în locuri interesante, dar mai puțin știute. Restu-s amănunte. Le stabilești cu Florin Enache (0721 771 944), inițiatorul proiectului Scoala de var.

Atenție! Informații orientative, neupdatate din 2019.