Pesterile in sare

Zeci de pesteri in sare au fost descoperite în ultimile decenii în apropierea platoului Meledic. Printre acestea se numără și renumita 6S, deținătoarea în două rânduri a recordului mondial pentru cea mai lungă cavitate formată în sare, detronată nu demult de Malham Cave din Israel (5,7 km). Promovarea acestei peșteri ca obiectiv turistic este o mare păcăleală.

Conform celor mai noi măsurători, peștera 6S are 3.234 m dezvoltare și 42 m denivelare. Intrarea principală se află la baza unei doline adânci și este aproape mereu surpată și inaccesibilă chiar și specialiștilor, din cauza deselor alunecări provocate de ploi. Peștera 6S a fost descoperită în 1980 de Ică Giurgiu și Gabriel Silvășanu, membri ai clubului de speologie Emil Racoviță. A fost explorată cu atenție și cartată în mai multe rânduri. Peștera 6S se dezvoltă pe trei nivele principale, cel inferior fiind traversat de apă. În ramura sud-estică a peșterii, pe la jumătate, pe un semitârâș din zona galeriei cu apă, se odihnește o mină antitanc neexplodată.

Din păcate, niciuna dintre extrem de multele pesteri in sare din zona Buzăului nu a putut fi amenajată pentru vizitare. Pereții albi și abrupți pot fi admirați doar din exterior. Celor care doresc să exploreze cavitățile subterane le trebuie echipament și ghidaj specializat. Cea mai la îndemână cavernă în sare din zona platoului Meledic este cea aflată pe malul stâng al Slănicului, pe drumul care leagă localitățile Lopătari și Mânzălești. Este vizibilă din șosea, la intrare are înălțimea unui stat de om, este formată în jurul unui firicel de apă și poate fi parcursă 15-20 de metri.

Daniel Petre