Palatul de Justitie

Palatul de Justitie buzoian a fost construit între anii 1909 – 1912, după planurile arhitectului râmnicean Petre Antonescu, pe un teren cumpărat de Primărie de la C. Rușavețeanu.

Afectată de cutremure și de trecerea timpului, clădirea (monument istoric și de arhitectură) a suportat relativ recent un proces de consolidare a structurii de rezistență și de refacere a frescelor originale, reușindu-se, zic cunoscătorii, o adevărată operă de artă. În curtea Tribunalului buzoian zace nebăgată în seamă o fântână publică în stil neoromânesc, o adevărată raritate în materie.

În județul Buzău se consemnează înființarea unei judecătorii la data de 15 august 1831, cu atribuții de cercetare de primă instanță. În anul 1853 primește titulatura de Tribunalul Județului Buzău și funcționează cu o singură secție până în 1911, când își extinde activitatea cu secția a doua. Până în anul 1912, tribunalul și-a desfășurat activitățile specifice într-un imobil de pe strada Ghiță Dăscălescu (astăzi Libertății, colț cu Plevnei).