Casa Iorgu Antonescu

Casa Iorgu Antonescu din Râmnicu Sărat poate fi admirată din drum, pe strada Tudor Vladimirescu, la nr. 24. Este un imobil compact, construit în manieră rustică, lipsit în bună măsură de ornamente, care amintește de locuințele fortificate de tipul culelor. Astăzi monument istoric, a fost proiectat de Petre Antonescu, vărul proprietarului.

Petre Antonescu, născut la Râmnic în 1873, arhitect, pedagog, planificator urban, restaurator de monumente istorice și academician, a marcat activitatea arhitecturală din prima jumătate a secolului al XX-lea. Este autorul unor clădiri publice monumentale (palate administrative, bănci, ministere) și a numeroase locuințe particulare. Printre lucrările sale cele mai sonore găsim clădirea Primăriei Capitalei (1906 – 1910), Palatul Kretzulescu (1902 – 1904), Facultatea de Drept a Universității din Bucuresti (1933 – 1935), Prefectura din Craiova (1912 – 1913), Banca de Investiții din București (1915 – 1923), Arcul de Triumf (1936), Cazinoul din Sinaia, dar și Palatul de Justiție din Buzău (1909 – 1912) sau Teatrul comunal din Râmnic, între timp demolat.

Astăzi, în Râmnic mai există o singură construcție proiectată de ilustrul arhitect, casa Iorgu Antonescu. Cât despre casa în care s-a născut și a copilărit Petre Antonescu, există și ea, pe strada Cuza (foto 3). Șubrezită de timp şi de modificările suferite, decolorată de vreme şi cu tencuiala căzută, casa aflată pe lista monumentelor istorice pare condamnată la moarte. Parcă nimeni nu mai știe de existența ei; nici chiar cei ce-o ocupau la un moment dat nu ştiau cui aparţinuse.