Vipera de stepa

Este confirmată prezența viperei de stepa în zona Buzăului, alături de vipera comună, balaur, șarpele de alun, șarpele lui Esculap și șarpele de casă. Vipera de stepa (Vipera ursinii) este mică, timidă, cu venin mai slab decât celelalte vipere cunoscute. Specialiștii spun că efectul mușcăturii ei este echivalent cu cel al înțepăturii unei viespi. Este specie ocrotită, pe cale de dispariție. (foto: serpedia.ro)

Vipera de stepa este o specie veninoasă, de cel mult 50-60 cm lungime de culoare gri, gălbuie sau maronie, cu model închis la culoare. Pe spate are un desen în formă de romburi, legate între ele și cu margini rotunjite. Se hrănește cu nevertebrate, reptile și mamifere mici. Trăiește în zone cu tufe și pe dune de nisip. De obicei este activă în perioada aprilie – octombrie. Înainte de intrarea în hibernare, când temperaturile scad, viperele de stepă ies la soare la orele amiezii.

Specie critic periclitată, vipera de stepă este cea mai rară viperă din România. Poate fi întâlnită în Delta Dunării, estul Moldovei, Transilvania, subcarpații de curbură. Este prezentă la noi cu două subspecii: Vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis) și Vipera de stepă moldovenească (Vipera ursinii moldavica).

Vipera de stepa nu este o specie agresivă, ea mușcă doar dacă este capturată sau călcată. Dat fiind că veninul său are o toxicitate redusă, mușcătura viperei de stepă nu este considerată periculoasă pentru om. Specialiștii spun că efectul mușcăturii este echivalent cu cel al înțepăturii unei viespi. Cu toate acestea, poate fi periculos pentru cei care au alergie. În cazul în care sunteți mușcat de o viperă de stepă, este bine să cereți ajutorul medicului.

Atenție! Veninul mai slab nu trebuie să vă încurajeze să interacționați cu vipera de stepă.