Ce reprezinta codul LMI

BZ-II-a-A-02363

  • Localizare / județ
  • Categorie: I. Monumente de arheologie; II. Monumente de arhitectură; III. Monumente de for public; IV. Monumente memoriale și funerare
  • Tip: a. Ansamblu; m. Monument; s. Sit arheologic
  • Valoare:  Categoria A – monumente de interes național;  Categoria B – monumente de interes local
  • Număr unic de ordine la nivel național

Altfel spus, codul LMI (lista monumentelor istorice) cuprinde: Acronimul Județului – un numeral roman ce grupează monumentele în funcție de natura lor (I-IV) – o minusculă (m pentru monument, a pentru ansamblu sau s pentru sit arheologic) – o majusculă care descrie monumentul din punct de vedere valoric (A/B) – un număr de ordine unic la nivelul întregii țări. Este pur orientativ dar de ajutor în multe cazuri. Deci codul de mai sus BZ-II-a-A-02363 reprezintă un ansamblu de monumente arhitecturale din județul Buzău, de importanță națională, cu numărul 02363, în acest caz fiind vorba despre Fosta mănăstire Berca.

Că tot am adus vorba despre el, în recenta mutilare a acestui ansamblu istoric s-au investit vreo cinci milioane de euro. Din cele cinci componente ale ansamblului a supraviețuit doar biserica, bine cosmetizată și ea la exterior. Celelalte patru: ruine case egumenești, ruine chilii, ruine clopotniță, ruine zid de incintă au fost redesenate, consolidate / reconstruite, tencuite, zugrăvite și termopanizate mai ceva ca la momentul construcției lor, înainte de anul 1700. Evident, centrala pe gaz e un model mai nou. Important e că treaba a ieșit foarte bine și că oficialii locali și ai Bisericii sunt mândri și mulțumiți de ei.