Herghelia Cislau

Dacă aveți drum prin zonă, faceți un mic ocol și vizitați herghelia Cislau, pentru că s-ar putea să merite. Locația găzduiește câteva sute de exemplare din rasele Pursânge Englez și Gidran. Nu trebuie să fiți neapărat împătimiți, sau să știți să călăriți pentru a trece pe aici. Deși excesiv mediatizată datorită cailor speciali pe care-i găzduiește, herghelia este un obiectiv dificil de vizitat, nefiind amenajată în scop turistic. Informații, la 0238 503 590.

Puteți petrece momente minunate în apropierea cailor doar admirându-i la antrenamente sau hârjonindu-se. Pentru împătimiți, însă, centrul de călărie din Herghelia Cislau poate organiza lecții cu ajutorul unui antrenor și a celor patru jochei din dotare. Tarifele sunt mici iar satisfacția e garantată. Echipament nu vă trebuie, strictul necesar putând fi găsit aici. Nici programare prealabilă nu trebuie; sunteți bineveniți oricând. Cei mai împătimiți dintre împătimiți pot achiziționa de aici cai din ambele rase, la prețuri decente.

Depozitul de armăsari și Herghelia Cislau au fost înființate în anul 1884 cu scopul de a produce armăsari și iepe de prăsilă. În anul 1898 instituția se desființează și ia naștere Depozitul de Remonți al Armatei, care funcționează până în 1916, an în care din cauza războiului se refugiază în Moldova. Revine la Cislău în anul 1919 și funcționează până în 1945, când ferma este preluată de Ministerul Agriculturii care înființează aici Herghelia de Pursânge Englez. Este una dintre cele mai vechi din țară. În ciuda tuturor transformărilor suferite, reușește și astăzi să-și păstreze scopul inițial, acela de a produce și crește cai de rasă în condiții optime de climă și relief. În 1971 se înființează aici Centrul Republican pentru Creșterea Cabalinelor de Rasă. Herghelia ajunge, în 1989, la un efectiv record de 450 capete.

Din anul 2002, Herghelia Cislau este administrată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, respectiv de Direcția Silvică Buzău. În noiembrie 2011 este mutat aici nucleul de reproducție de rasă Gidran, de la herghelia Tulucești. Gidranul este o rasă de tracțiune ușoară și de călărie. S-a creat prin încrucișarea unor exemplare din rasa Pursânge Arab și Pursânge Englez, fiind un cal adaptat condițiilor de deal și podiș.

La noi, rasa Pursânge Englez a fost introdusă după anul 1870, la început prin importuri sporadice, de către unii mari propietari crescători de cai, a căror matcă de prăsilă era formată din iepe locale românești, unele din ele având înfățișarea și calitățile vechiului cal moldovenesc. Aceștia foloseau ca reproducători și unii armăsari arabi și turcești, introduși cu ocazia schimburilor reciproce ce se făceau atunci între Principatele Române și fostul Imperiu Otoman. Mai târziu, ca o necesitate de a asigura armatei cai corespunzători pentru cavalerie și artilerie, Statul Român s-a implicat în importuri de armăsari Pursânge Englez socotiți cei mai potriviți pentru nevoile armatei de la acea dată. Această rasă este principala furnizoare de cai de curse de galop, exemplarele deosebite fiind folosite cu succes și în concursuri hipice de sărituri peste obstacole. La mitingurile hipice organizate între țările fostului lagăr comunist între anii 1950 – 1960 la Moscova, Praga, Budapesta, Berlin și Varșovia, unii dintre caii Hergheliei Cislău au câștigat curse clasice, realizând performanțe de nivel internațional. Caii Pursânge Englez de la Herghelia Cislau au fost și sunt în mod constant principalii competitori în cursele de galop organizate vara, pe Hipodromul Mangalia, fiind în același timp și de departe câștigătorii celor mai multe reuniuni de derby.

Puteți petrece un week-end întreg aici, pentru că zona este frumoasă, liniștită și interesantă, iar nu departe de Herghelia Cislau, la șoseaua principală (DN10 Buzău – Brașov) vă aşteaptă pensiunea Valea Lupului, cu tot confortul.

Atenție! Informații pur orientative, neupdatate din 2018.