Tratamente la Sarata Monteoru

Apele sărate și nămolurile terapeutice de la Sarata Monteoru au proprietăți de excepție. Factorii terapeutici naturali sunt reprezentați de izvoare cu ape minerale sărate, iodurate, bromurate, calcice, magneziene, sulfuroase, cu o mineralizare totală de 188 – 513 la mie. La acestea se adaugă nămolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase, dar și climatul temperat, de cruțare. Tratamente la Sarata Monteoru cu rezultate remarcabile se fac în special pentru afecțiunile aparatului locomotor (reumatismale degenerative, abarticulare, posttraumatice), afecțiunile ginecologice, gastrointestinale și hepato-biliare. În stațiune există doar două baze de tratament, care nu funcționeză în perioada (foarte) rece.

Extrase în prezent de la mare adâncime, cu ajutorul sondelor, apele sărate sunt folosite pentru băi în bazele de tratamente la Sarata Monteoru. În paralel s-a dezvoltat și un fel de medicină populară alternativă, ce utilizează această apă în vindecarea altor boli. Cu aceste băi se obțin rezultate excepționale în tratarea afecțiunilor tiroidiene, pentru că apele sărate de aici sunt foarte bogate în iod. În timpul băii, iodul este preluat de circulația periferică de la nivelul pielii și ajunge în întregul corp, aceste băi dând rezultate excelente în boala Basedow și chiar în gușa chistică. În cazul afecțiunilor ginecologice apa sărată este folosită sub formă de irigații vaginale. Are efecte locale antiinflamatorii și se presupune că restabilește funcțiile ovarelor. Cele mai spectaculoase rezultate au fost obținute în anexită și metroanexită, dar și în sterilitatea secundară. Multe femei care nu puteau avea copii din cauza unor inflamări ale ovarelor și ale anexelor, s-au vindecat în urma irigațiilor vaginale făcute cu aceste ape.

Apa pentru ochi: o găsim la un singur izvor, pe dealul Murătoarea. Este sărată, dar cu o salinitate ceva mai redusă decât a apelor pentru băi. Ea are, conform rezultatelor practice obținute cu ajutorul său, efecte antiinflamatorii și antiinfecțioase oculare puternice, fiind folosită din timpuri străvechi de către localnici în tratarea conjunctivitelor, blefaritelor și ca adjuvant în infecțiile oculare. Conform afirmațiilor celor care au folosit-o, este posibil ca această apă să aibă și efecte de impiedicare a îmbătrânirii și a degenerării țesuturilor oculare. Mulți dintre cei care cunosc și folosesc regulat această apă, unii cu vârste peste 70 – 80 de ani, spun că nu au nevoie de ochelari și că nu au fost niciodată la un oculist.

Tratamente la Sarata Monteoru cu apă minerală pentru cură internă (boli de stomac): Izvorul nr. 6. Unul, maximum două pahare pe zi din apa clorurosodică băută înainte de masă stimulează digestia, impiedică balonarea, ameliorează sau vindecă ulcerul gastric și duodenal, gastrite, duodenite, dismicrobism intestinal, litiază biliara, enterocolite, pancreatite, indigestii acute. Este un izvor cu efecte puternice, care ar trebui folosit numai sub îndrumare medicală pentru că poate crea mari probleme persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă, de litiază biliară cu calculi eliminabili.

Un alt efect necunoscut de mulți este acela că apa sărată din zonă, folosită sub formă de inhalații cu aerosoli, are efecte excepționale în tratarea bolilor respiratorii, a bronșitelor cronicizate și a anumitor forme de astm. Procedurile cu aerosoli cu apă sărată au o acțiune benefică în cazul afecțiunilor alergice cu manifestări respiratorii.

Tratamente la Sarata Monteoru cu nămol terapeutic (reumatism, dureri musculare, sinuzită): pe unul dintre versanții împăduriți care înconjoară stațiunea se află câteva mici bălți, neamenajate, cu nămol. Este un nămol special, format din argila locurilor, apă sărată și ceva zăcământ de țiței. O resursă care nu a fost niciodată cercetată stiințific, dar pe care localnicii și cei din satele învecinate sau chiar din orașul Buzău o cunosc foarte bine. În zilele călduroase de vară oamenii vin aici și se ung pe corp cu nămolul având nuanțe de la negru la roșiatic. După această ungere rămân la soare câteva zeci de minute, după care se spală cu apă de la un izvor sărat din apropiere (altfel, cu apă obișnuită, nămolul se îndepărtează foarte greu). Acest tratament are efecte într-o gamă uimitor de vastă de afecțiuni, de la reumatism cronic și degenerativ la lombosciatică, dureri musculare rebele, sechele după fracturi, luxații etc. Uimitoare sunt efectele benefice ale acestei aplicații cu nămol în cazurile de sinuzită și rinită cronică. Este bine de știut că această procedură este ferm contraindicată bolnavilor cardiaci cronici, celor cu hipertensiune arterială, precum și persoanelor care au consumat înainte alcool sau sunt foarte obosite.

Analizând comparativ apele de la Sărata Monteoru cu apele străine s-a ajuns la concluzia că aceste izvoare sunt superioare celor de la Hall (Austria), Kreuznach (Germania), La Motte (Franța).