Biserica Monteoru
Cei ce ajung în stațiunea Sărata Monteoru se pot abate pe la Biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorie a boierului Grigore C. Monteoru. Biserica Monteoru a fost ridicată în anul 1876 de cel care a întemeiat și stațiunea. Parte a Complexului Monteoru, biserica este înzestrată cu valoroase obiecte de patrimoniu, printre care catapeteasma poleită cu aur, candelele de argint și o Evanghelie de la 1876, toate menite să încânte privirea pelerinului care-i trece pragul. Peste drum puteți admira capela familiei Monteoru.
Arhitectura bisericii este neobizantină cu influențe neogotice, lăcașul fiind proiectat de un arhitect german. În 1876, când ctitorul Monteoru a ridicat biserica, a înzestrat-o și cu frumoase obiecte de cult, odoare și icoane, unele dintre ele păstrându-se și astăzi. De-a lungul timpului, Biserica Monteoru a fost reparată de mai multe ori. Astfel, în 1946, i s-a înlocuit tabla acoperișului, afectat de puternicul cutremur din 10 noiembrie 1940. Seismul din 4 martie 1977 a provocat la rândul lui mai multe stricăciuni, avariind grav turla mică, refăcută în totalitate în 2012. Între anii 1979 și 1995 s-au oblojit rănile lăsate de devastatoarele cutremure. În toată această perioadă, enoriașii au fost nevoiți să participe la slujbe în capela personală a familiei Monteoru, aflată în apropiere.
Pictura este una deosebit de frumoasă, realizată de arhidiaconul Gabriel Sibiescu între 2000 și 2002, în frescă, în stil bizantin și a înlocuit-o pe cea inițială, realizată în ulei, degradată de vicisitudinile vremii. Catapeteasma bisericii este de patrimoniu, artistic lucrată în lemn de tei și îmbrăcată în foiță de aur, icoanele de pe ea fiind realizate de Constantin Dumitrescu la 1876, cele mici păstrându-se în forma lor originală, în timp ce picturile mari au fost restaurate de Gabriel Sibiescu. De patrimoniu mai sunt și candelele originale din argint, ce poartă inscripția ctitorului Monteoru, restaurate de Gabriel Petre, policandrul realizat în 1876, donat de Konstantin Ionesco, Evanghelia originală, o cruce, clopotele inițiale aduse din Austria și câteva cărți religioase. De asemenea, la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Monteoru, credincioșii își pot îndrepta rugăciunile și spre o frumoasă icoana a Maicii Domnului cu Pruncul, placată în argint, o reproducere a unei icoane bizantine vechi din Ucraina, considerată făcătoare de minuni.