Construită la 1888, astăzi degradată de intemperii și mutilată de semeni de-ai noștri, Vila Monteoru este amplasată în parcul dendrologic și a găzduit în ultimile decenii câteva dormitoare ale taberei școlare din localitate. Complexul Monteoru, monument istoric, nu se vizitează.

Grigore Monteoru, întemeietorul stațiunii Sărata Monteoru, a mai construit în apropiere, printre altele, o biserică și o capelă, două hoteluri și un cazino alături de un parc în stilul grădinilor englezești pentru vizitatorii de seamă. Din păcate, cutremurul din 1940, al doilea război mondial și regimul comunist nu au fost prielnice conservării patrimoniului construit, multe clădiri fiind pierdute pentru totdeauna.

Parcul dendrologic din jurul Vilei Monteoru a fost conceput în stil englezesc. Realizarea acestuia a fost începută în timpul vieții lui Grigore Monteoru și terminată de moștenitorii săi, în 1904. Au fost plantate aici specii autohtone, alături de arbori și specii exotice din America de Nord, China, Japonia. Vila Monteoru a fost înconjurată de un parc de peste două hectare, iar în jurul parcului au mai fost plantate alte opt hectare. Din vara anului 2012, atât parcul dendrologic, cât și vila Monteoru au fost retrocedate urmașilor familiei Monteoru, accesul publicului fiind deocamdată interzis.