Muzeul Judetean

Muzeul Judetean din Buzău funcționează în clădirea fostului liceu normal de fete, clădire monument istoric, ridicată în anul 1920 în parcul Crâng. Este unul dintre destul de puținele locuri din oraș care nu ar trebui ratate. Program marți – duminică: 9:00 – 17:00 (1 octombrie – 30 aprilie), 10:00 – 18:00 (1 mai – 30 septembrie). Luni este închis.

Bazele muzeului au fost puse de Basil Iorgulescu, iar dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere. Astăzi muzeul buzoian are trei mari secții: arheologie, istorie – memorialistică și artă plastică, precum și patru colecții externe (colecția de chihlimbar – Colți, colecția de etnografie – Casa Vergu MănăilăCasa memorială Vasile Voiculescu – Pârscov, Tabăra de sculptură Măgura). Clădirea muzeului (recent restaurată), rămasă pe dinafara Crângului odată cu dezvoltarea orașului, găzduiește și sala de spectacole a Teatrului George Ciprian. Alte informații despre Muzeul Județean se pot obține la 0238 710 561.

Ni s-a părut inedit faptul că muzeul deține / folosește un Museum Bus. Adică un muzeu într-un microbuz. Care respectă normele de expunere, utilizează elemente de muzeotehnică și folosește metodologia de expunere muzeală. Conține vitrine, materiale complementare, iluminat dedicat, suport pentru redare foto-video și audio. Se adresează în primul rând copiilor din comunitățile mai izolate, se deplasează la cerere și este deservit de trei persoane, printre care un muzeograf.