Ciorba de foi cu lapte se prepară în zonele de deal și munte, din primăvară, de la apariția șteviei, până spre toamnă, când îmbătrânesc frunzele.

Deși denumirea te-ar putea duce cu gândul la o prăjitură, vorbim despre o zeamă tradițională, curent preparată la stânele buzoiene montane dar nu numai, ale cărei origini se pierd în negura timpului. Se folosesc frunze tinere de la toate verdețurile comestibile de sezon, din grădină sau de aiurea: ștevie, spanac, lobodă albă, sfeclă, hrean, leurdă, păpădie, urzică, salată verde, leuștean, pătrunjel ș.a. La acestea se mai adaugă ceapă uscată, morcov și/sau cartofi. Mai trebuie unt, lapte (bătut), lapte covăsit sau smântână (pentru dres). Frunzele (foile) și legumele se fierb în lapte, se pasează, se adaugă unt și, la urmă, se drege ciorba cu lapte bătut sau cu smântână. Produsul obținut, excelent la gust dar nu foarte sățios, poartă denumirea de foi cu lapte.