D’ale gurii
Din punct de vedere al bucătăriei tradiționale, ținutul Buzăului poate fi surprizător pentru orice călător înfometat rătăcit în acest colț de lume. Babicul, cârnații de Pleșcoi, pastrama, covrigii de Buzău, țuica de prune, vinurile de Dealu Mare, vârzobul, bulzul pe jar, foile cu lapte sau cașcavalul de Penteleu preparate aici, la mama lor, vă vor încânta cu siguranță. Aproape orice mancaruri traditionale din lista de mai jos pot fi gustate, fără mari eforturi, dacă știti cui să vă adresați. Există localuri publice unde pot fi găsite cel mult patru – cinci produse autentice din lista de mai jos. În cele mai multe dintre restaurante nu veți găsi niciunul. Buzăul gastronomic tradițional, veți simți, este o experiență pe care fiecare trebuie să o aibă măcar o dată în viață.
Și o precizare sperăm utilă amatorilor de shopping. Ca peste tot, gospodarul (când este și întreprinzător), are întotdeauna la îndemână două variante ale aceluiași produs. Primul este făcut pentru consumul propriu, celălalt pentru vânzare. Deși seamănă aparent, între cele două sortimente nu există nicio legătură. Unul este produs atent, cu grijă la detalii (gust, igienă, ingrediente), costul lui real fiind exagerat de mare. Celălalt, deși în linii mari seamănă cu primul, este un produs ieftin din ingrediente dubioase, de multe ori periculoase. Ne referim aici la țuică, vin, siropuri, dulcețuri, zacuscă, cârnați și alte mezeluri, miere, brânzeturi, lapte și altele. Cele autentice nu-s niciodată la vedere.