D’ale gurii

Din punct de vedere al bucătăriei tradiționale, ținutul Buzăului poate fi surprizător pentru orice călător înfometat rătăcit în acest colț de lume. Babicul, cârnații de Pleșcoi, pastrama, covrigii de Buzău, țuica de prune, vinurile de Dealu Mare, vârzobul, bulzul pe jar, foile cu lapte sau cașcavalul de Penteleu preparate aici, la mama lor, vă vor încânta cu siguranță. Aproape orice mancaruri traditionale din lista de mai jos pot fi gustate, fără mari eforturi, dacă știti cui să vă adresați. Există localuri publice unde pot fi găsite cel mult patru – cinci produse autentice din lista de mai jos. În cele mai multe dintre restaurante nu veți găsi niciunul. Buzăul gastronomic tradițional, veți simți, este o experiență pe care fiecare trebuie să o aibă măcar o dată în viață.

mancaruri traditionale buzau traditii traditional traditie

Carnatii de Plescoi

mancaruri traditionale buzau

Tamaioasa romaneasca

mancaruri traditionale buzau

Cascavalul de Penteleu

mancaruri traditionale buzau traditii traditional traditie

Bulzul pe jar

mancaruri traditionale buzau

Tuica de prune

mancaruri traditionale buzau

Varzobul

mancaruri traditionale buzau

Foile cu lapte

mancaruri traditionale buzau

Mezeliute

mancaruri traditionale buzau

Covrigii

Și o precizare sperăm utilă amatorilor de shopping. Ca peste tot, gospodarul (când este și întreprinzător), are întotdeauna la îndemână două variante ale aceluiași produs. Primul este făcut pentru consumul propriu, celălalt pentru vânzare. Deși seamănă aparent, între cele două sortimente nu există nicio legătură. Unul este produs atent, cu grijă la detalii (gust, igienă, ingrediente), costul lui real fiind exagerat de mare. Celălalt, deși în linii mari seamănă cu primul, este un produs ieftin din ingrediente dubioase, de multe ori periculoase. Ne referim aici la țuică, vin, siropuri, dulcețuri, zacuscă, cârnați și alte mezeluri, miere, brânzeturi, lapte și altele. Cele autentice nu-s niciodată la vedere.