Muzeul crucilor
Bătrâna bisericuță din Tudorochești a fost ridicată în memoria luptelor duse aici de Mihai Voievod Viteazul împotriva polonilor, fiind martoră a acelor încleștări. Dovadă în acest sens stau înscrisurile istorice, dar și poveștile bătrânilor. Alături de crucile care o înconjoară (dinaintea trecerii la scrierea latină) formează ceea ce trecătorii pe aici au numit Muzeul crucilor de piatră. Câteva tentative de a-l înscrie pe lista monumentelor istorice au rămas fără rezultat.
Era o biserică mică, în formă de corabie, cu ziduri din piatră care nu depășeau înălțimea unui stat de om. Biserica a avut picturi și pe pereții exteriori, sub streșini. A fost abandonată în prima jumătate a secolului trecut și s-a prăbușit singură, în a doua parte a acestuia. Recent, ruinele acesteia au fost scoase la iveală prin înlăturarea pământului, iar cimitirul din jur a fost curățat și împrejmuit, devenind un adevărat muzeu al crucilor vechi, din piatră.
Ce putem admira astăzi? Zidurile din piatră cioplită, pardoseala atent prelucrată, masa de piatră din interiorul altarului, pragul de la intrare, un clopot bătrân și fisurat și vechi cruci din piatră cu flori, mai ales ferigi, adevărate opere de artă populară. Câteva zeci la număr, crucile se înfățișează și înfrățite, câte două dar de cele mai multe ori câte trei, cea centrală fiind mare, iar cele lăturalnice fiind mici, adăpostite sub brațele celei mari și lipite de trupul ei. Fiind un loc sacru și istoric, Muzeul crucilor a fost inclus în circuitul turistic al zonei. Asta nu-i oprește pe vecini să-și bage caii la păscut aici sau să împrumute câte-o cruce când le trebuie o lespede mai mare.
Atenție! Informații pur orientative, neactualizate din 2015.