Vila Albatros

Construit la o margine a orașului Buzău între anii 1883 – 1887, palatul Marghiloman a fost refăcut și modernizat după numai zece ani, după planurile lui Paul Gottreau, cunoscut arhitect francez (vezi și clădirea CEC din București).

Vila Albatros, principala clădire a complexului Marghiloman (recent reparată), era situată într-un parc de 22,5 h, cu heleșteu. Printre anexele ei se găseau vila musafirilor, casa personalului, case pentru grădinari, portari ș.a., grajduri cu 54 de boxe pentru caii de curse, magazii, sere și o uzină electrică. Palatul era acoperit cu ardezie și zinc. Avea 16 camere, hol și o toaletă la parter și 15 camere și trei băi la etaj. Pereții erau tapițați cu cretonă și mătase, iar pe jos era parchet. Palatul Marghiloman avea subsol și pivniță cu mai multe hrube. Aleile parcului se întindeau pe 1300 m liniari. După moartea lui Alexandru Marghiloman survenită în anul 1925 la vârsta de 71 de ani, conacul a fost abandonat, devenind cu timpul o ruină fascinantă.

Astăzi ansamblul conacului Marghiloman a fost parțial refăcut, devenind un punct de atracție atât pentru locuitorii orașului Buzău, cât și pentru turiști, care-l pot admira de afară. În parc au fost amenajate un foișor frumos, spații de joacă pentru copii, dar și renumita alee a trandafirilor. Vila Albatros găzduiește Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, un veritabil mijloc de informare și educare. Sâmbăta, aici se oficiază cununiile civile ale buzoienilor.

În martie 2018, cu ocazia împlinirii unui secol de la Unirea cu Basarabia, în parcul domeniului a fost dezvelită o statuie a lui Alexandru Marghiloman, semnatarul documentului oficial al Unirii în calitate de prim ministru al României.