Casele batranesti

Cu puțin ajutor puteți descoperi și pe la noi vechi tipuri de sate românești, sate cu gospodării izolate și sate de tip risipit, unde continuă să existe case batranesti tradiționale tipice, alcătuite din două încăperi, cu tindă între ele și prispă.

Locuinţa tradițională are o tindă (hol), odaie mare, odaie mică şi prispă cu foişor (balcon) pe faţadă. Tinda este îngustă şi întunecoasă, cu podea din pământ lipit. Este folosită drept cameră de trecere şi loc de păstrare a obiectelor de uz gospodăresc. Din tindă se face intrarea în fiecare dintre odăile laterale: camera de locuit și cea de oaspeţi.

Interiorul locuinţei se individualizează prin covoare ţesute din lână şi ştergare de bumbac, împodobite cu compoziţii decorative, alese sau brodate. În tindă se pot găsi diverse obiecte specifice vieţii pastorale, cum ar fi recipiente și instrumente necesare prelucrării laptelui. În odăi găsiți elemente specifice interiorului locuințelor de odinioară: soba cu plită, patul cu perne mari, culmea (suspendată deasupra patului, pe care se atârnă țesături), velința (o țesătură de mari dimensiuni care se așează pe perete deasupra patului), cergi și ștergare, laviță și, uneori, ladă de zestre.

Din ce în ce mai multe sate și cătune din zone mai mult sau mai puțin izolate de deal și munte sunt abandonate. Sute de case batranesti părăsite pot fi admirate, uneori chiar vizitate.