Sezatorile bucuriei

De multă vreme deja, în cadrul Filialei de Carte Religioasă, secție a Bibliotecii Județene V. Voiculescu, Buzău, se desfășoară săptămânal Sezatorile bucuriei. Aici își dau întâlnire persoane de diferite vârste, pasionate de lucrul manual: croșetat, tricotat sau cusut.

O astfel de activitate în cadrul Bibliotecii poate părea anacronică. Având însă în vedere dezideratul actual: învățare continuă, pe tot parcursul vieții (sau, cu alte cuvinte: Omul cât trăiește învață), nu ne mai miră faptul că se simte nevoia socializării și a împărtășirii unor pasiuni comune în spațiul unei instituții publice care promovează atât lectura, cât și întâlnirile pe diverse teme între membrii comunității locale buzoiene.

De-a lungul anilor, doamnele care vin la șezători au realizat, cu mâini măiestre, diferite obiecte: ii, cămăși, ștergare, mărțișoare, coronițe de Crăciun, semne de carte, veste, căciuli, botoșei, fulare, șosete, coșulețe, obiecte decorative etc. Rețeta este simplă: se pune dragoste în lucrul manual, se adaugă rabdare și puțină îndemânare, iar rezultatul final este garantat 100%! Unul din ingrediente este, deci, răbdarea, care, se pare, ne lipsește azi, în secolul vitezei. De altfel, chiar termenul șezătoare ne trimite la verbul a ședea, adică a te opri puțin din caruselul vieții. Veșnicia s-a născut la sat, a spus Lucian Blaga. Satul era păstrător de frumoase tradiții care, din păcate, în contextul globalizării, se pierd. La Sezatorile bucuriei redescoperim dragostea pentru frumosul popular și încercăm să oprim timpul, să deschidem puțin poarta spre Dincolo.

Vă așteptăm cu drag în spațiul primitor de la Filiala de Carte Religioasa, în cadrul Fundației Sfântul Sava de la Buzău, în strada Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu (fostă Bistriței) nr. 19. Pentru alte detalii, ne puteți suna la numărul de telefon 0338 401 484. Filiala noastră are și pagina pe Facebook; tot pe Facebook avem grupul: Coasem ii și la Buzău. Nu adăugăm decât atât: veniți și vedeți!

Lidia Dinu, bibliotecar

Atenție! Informații orientative, neactualizate din 2018.