Conacul Stefan Popescu

Conacul din Răducești (comuna Topliceni) a fost, până la naționalizare, una dintre reședințele pictorului Ștefan Popescu. Pe nedrept omis de pe lista monumentelor istorice, conacul Stefan Popescu se încăpățânează să mai rămână o vreme în picioare.

Ștefan Popescu a cumpărat moșia de la Răduceşti de la marele proprietar Constantin Iorgulescu, tatăl pictorului Petre Iorgulescu Yor. Își amenajase la conac un atelier cu terasă și o cramă cu vinuri alese, unde-i plăcea să-și primească prietenii. Aici și-a petrecut ultimii ani din viață. Ca peste tot, după naționalizare conacul a devenit sediul IAS-ului local, profilat pe exploatarea viilor de pe domeniul confiscat.

Ștefan Popescu ( – 1948) a fost un cunoscut pictor buzoian, desenator și gravor, membru de onoare al Academiei Române din anul 1936. A studiat la Academia de Arte din Munchen și Academia de Arte din Paris. Este unul dintre gravorii de referință din arta românească, operele sale reprezentând un punct de reper în dezvoltarea graficii de șevalet și a gravurii din România. Lucrări de Ștefan Popescu se regăsesc în numeroase muzee din România și în colecții particulare din întreaga lume.