Celebra Casa cu blazoane din comuna Chiojdu, cladire veche de aproape trei secole, cea despre care retardatii spun ca apare pe bancnota de 10 lei, a intrat de curand in circuitul turistic. Casa a fost restaurata de catre Uniunea Arhitectilor din Romania, actualul ei proprietar.

Clădirea a fost ridicată la mijlocul sec. al XVIII-lea și supusă unei intervenții radicale la începutul secolului al XIX-lea, când a fost extinsă. Din etapa originară s-a păstrat colonada și grinda fruntară de la foișor, modelată manual din lemn de stejar, cu motive decorative de sorginte simbolică. Intervenția de restaurare a vizat recuperarea tuturor elementelor valoroase care s-au păstrat, respectiv colonada foișorului cu stâlpi din lemn fasonați manual și grinda superioară cu decorații complexe sugerând coarnele de berbec, discul solar, motive simbolice coborând din repertoriul străvechi și decorațiile din stucatură modelate la poziție datând din anul 1826.

Casa cu blazoane a fost ridicată de moşnenii izbăşoi, ţărani liberi, deţinători de moşii întinse, stăpânite în devălmăşie, ipostază socială nemaiîntâlnită în nici o altă ţară din Europa, după cum apreciază experţii Uniunii Arhitectilor. În secolul al XIX-lea a fost pentru mult timp reşedinţa şefului de garnizoană militară. Sunt documente care atestă că a fost renovată în 1828 şi de atunci a fost locuită, până în 2000, când a fost cumpărată de un tânăr din zonă, de la doi bătrâni.

Numele cladirii este dat de blazoanele de deasupra intrării principale, cel din mijloc reprezentând vulturul bicefal, simbol al împăraţilor bizantini, care a aparţinut familiei Cantacuzinilor, stabilite în ţările române după căderea Bizanţului, la 1453.

Muzeul Casa cu blazoane poate fi vizitat cu programare telefonica zilnic, intre orele 10 si 17, iar duminica, intre orele 10 si 16. Vizitele se anunta la numerele 0785.645.076 sau 0737.030.006.