Pestera de la varful lui Dragomir

Pestera de la Varful lui Dragomir sau Gura Tătarilor se află la circa trei km de satul Colți, pe dreapta drumului principal (DC 69), între Lupoaia și Câlnăianu, cu acces în galerie deasupra punctului numit La lac.

Spiritualitatea intensă, locuirea sau retragerea temporară în peșteri este confirmată aici, în Munții Buzăului și de prezența în inima culmii lui Dragomir, latura sud-vestică a masivului Zboiu (1114 m), din satul Colți, a unei galerii de formă triunghiulară, numită Peștera de la Vf. lui Dragomir sau Gura Tătarilor. Basil Iorgulescu o menționează cu denumirea de Peștera de la Piatra lui Dragomir sau Gaura lui Dragomir.

Conform tradiției, ar fi servit ca loc de refugiu pentru localnici în timpul năvălirilor tătare. Intrarea principală s-a prăbușit în urma inundațiilor din 1975, accesul fiind posibil doar prin nord-est. În anii ’80 au fost explorați doar 40 m, accesul mai departe devenind imposibil din cauza blocării galeriei, ca urmare a prăbușirii parțiale a tavanului și a pereților.

Diana Gavrilă