Biserica din Prosca

Biserica din Prosca (Năeni), considerată astăzi monument istoric, a fost ridicată în jurul anului 1800, din cărămidă și piatră de râu, pe locul unui vechi schit.

Pictura a fost realizată numai la interior, în manieră bizantină – frescă și murală. Lucrări de artă vechi regăsim și astăzi, sub forma câtorva picturi în cafas. Cu două secole în urmă, aici se țineau cursuri, la care un mic număr de băieți din satele din apropiere învățau, în limba slavonă, să scrie, să citească și să socotească. Clopotnița bisericii, din prima jumătate a secolului trecut, înaltă de șapte metri, ocrotește două clopote. În prezent, biserica parohială din Proșca se află într-un stadiu avansat de degradare dar, fiind monument istoric, repararea este mai complicată.

Cu câțiva ani în urmă, în curtea bisericii se afla în fază avansată de construcție / amenajare un muzeu al satului unde începuseră să se adune obiecte vechi din zonă folosite în pietrărit, țesut, vinificație, cât și piese arheologice descoperite în siturile din Năeni. Lucrările au fost abandonate.

Marian Apostol

Atenție! Informații orientative, neupdatate din 2016.