Gara Buzau

Aflată nu departe de centrul târgului, gara Buzau a fost inaugurată în 1873 şi a devenit nod feroviar din 1881. Martor atent și tăcut, gara e locul de care se leagă mai toată istoria modernă a oraşului, construită din personaje celebre şi poveşti uimitoare. Până nu demult, vrând-nevrând, gara făcea parte și din viața noastră.

Gara Buzau, clădire istorică, a fost în mai multe rânduri renovată și i s-au adăugat de-a lungul timpului mai multe acareturi, pe măsură ce-a crescut traficul feroviar. La capătul vestic al peronului, în apropierea fostului cinematograf, încă există o mică fântână cu un bazinaș în care supraviețuiesc peștișori și câteva broaște țestoase. În 1942 a fost construit un peron special (linia 20) folosit exclusiv de trenurile (din)spre Nehoiașu. Ultima reparație capitală a gării a avut loc în perioada 2006–2010, în momentul în care clădirea ajunsese de toată jena. Peste drum se găsesc încă în picioare alte două clădiri istorice: hotelul gării (fost Al. Mihăilescu, azi Bucegi) pe dreapta şi fostul restaurant al gării, pe stânga.

Vreme de un an, de cârciuma gării s-a ocupat însuși I.L. Caragiale, care a muncit și a locuit aici. Dramaturgul a concesionat localul aflat peste drum de gară în toamna lui 1894, împreună cu cumnatul său, dar s-a retras din afacere după numai un an, plin de datorii. Avea 34 de ani şi scrisese deja O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă şi D-ale carnavalului. În periplul său buzoian, Caragiale a fost însoţit de soacră şi de o nepoată a acesteia, care ţinea casieria cârciumii.

Din 1924 un vultur poreclit Ilie, adoptat și crescut de un negustor din apropiere, a survolat cu regularitate gara Buzau venind foarte aproape de ferestrele trenurilor. Se lăsa hrănit de călători cu bucăți de carne aruncate de la fereastrele vagoanelor restaurant trase la peron. Ilie, ajuns parte din istoria și folclorul buzoian, a murit în Al Doilea Război Mondial. Împușcarea lui de către un ofițer german a fost pe larg relatată atât în presa locală, cât și în cea națională. În memoria sa, fabrica de bere din oraș (și nu numai ea) a fost botezată Vulturul.

  • Casă de bilete / servicii informații în trafic local: 0238 725 308, 0731 990 875
  • Casă de bilete / servicii informații în trafic internațional: 0238 725 308, 0731 990 873