Casa memoriala Irineu Mihalcescu din satul buzoian Valea Viei, Pătârlagele, a fost inaugurată cu mare fast în anul 2004, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la nașterea, aici, a înaltului prelat. O casă memorială fantomă.

Se spune că muzeul memorial (practic, o cameră într-o casă nouă, cea veche prăbușindu-se după cutremurul din ’77) era o colecţie amestecată de carte religioasă, fotografie, file de jurnal, picturi, literatură rară, portrete, o galerie a marilor personalităţi politice liberale şi ţărăniste din perioada interbelică, obiecte gospodăreşti, veşminte vechi şi câteva volume de acum două secole. Cam așa o prezenta presa vremii. Personajul central al expoziţiei era înaltul prelat ÎPS Irineu Mihălcescu, reţinut în ortodoxie ca unul dintre fondatorii învăţământului teologic românesc, supranumit apostolul teologiei creștine din țara noastră, născut aici în Valea Viei,

În 2018 am găsit casa memorială abandonată. Zăcea de multișor așa. Cu numărul de pe poartă (53) șters, fără drapel (cum ni s-a spus la Primărie), fără bustul prelatului la intrare (cum a vuit toată presa), fără plăcuță comemorativă sau orice notificare vizibilă. Confirmarea că n-am greșit adresa ne-au dat-o vecinii. O casă memorială care, deși bine promovată ca obiectiv turistic la nivel local, momentan nu există. Explicația am aflat-o prin sat. Cică urmașii înaltului prelat s-ar fi grăbit să vândă Primăriei proprietatea. După o vreme au regretat gestul și pentru că n-au găsit altă cale de-a reintra în posesie, au folosit o găselniță, solicitând Primăriei înființarea unei case memoriale acolo. Și uite așa, în casa cea nouă s-a amenajat o cameră muzeu, proprietatea fiind retrocedată familiei (există o lege în acest sens). Odată rezolvată treaba cu proprietatea, muzeul memorial n-a mai interesat pe nimeni. Din 2018, în amintirea mitropolitului Irineu Mihălcescu, cea mai importantă intersecție (piață) din Buzău îi poartă numele.