Festivalul Glasul Pietrei

Nu cu multă vreme în urmă, primăria Năeni organiza o serbare anuală dedicată pietrei și celor ce o modelează, intitulată Festivalul Glasul Pietrei. Dacă vremea era bună, serbarea se desfășura sus, printre stânci și ulii, pe vârful dealului Tigoarea, în apropierea grotelor preistorice și a taberei de sculptură.

Participanților la serbare le erau prezentate obiceiuri străvechi ale populației din zonă și uneltele tradiționale ale cioplitorilor în piatră. Urma o serbare câmpenească însuflețită de nume cunoscute ale cântecului și dansului popular. Fiind o zonă viticolă, se organizau și expoziții cu vinuri ale micilor producători locali. De altfel, pastrama de oaie, micii, berea și vinurile locului se găseau la discreție pe tot parcursul evenimentului. Evident, nu aveau cum să lipsească meșterii pietrari care făceau demonstrații în fața publicului și organizau mici expoziții cu vânzare de obiecte cioplite.

Festivalul Glasul Pietrei debuta întotdeauna cu parada dacilor călare. Cel mai frumos și așteptat moment era acela când un grup de tineri călare costumați în daci își făcea apariția dintre stâncile ealului aducând cu ei lupul dacic, drapelul de luptă strămoșesc. Aveau cu ei și un coș cu unelte de cioplit în piatră pe care-l predau, pe scena festivalului, noii generații de cioplitori, simbol al continuării tradiției. De-a lungul anilor, pe scena festivalului s-au perindat nume cunoscute ale scenei românești, iar în public au fost prezenți miniștri, ambasadori, mari oameni de cultură.

Acum, totul e istorie. Din păcate, actuala conducere a primăriei din Năeni nu este deloc interesată de promovarea valorilor locale, așa că, întreaga zonă turistică a intrat într-un declin rapid, foarte vizibil. Majoritatea indicatoarelor turistice, atent și cu bun gust lucrate au dispărut, drumurile de acces spre chilia lui Ambrozie, tabăra de sculptură, grote, satul dacic au devenit impracticabile, iar distrugerea monumentelor pare să fi devenit un sport local. Îndemnul nostru sincer? Mergeți să vizitați cât mai aveți ce.

Daniel Petre