Manastirea Barbu

Manastirea Barbu este situată la 25 km vest de Buzău și face parte din salba celor aproximativ 20 de mănăstiri și biserici vechi de pe Valea Nișcovului. Ctitorită în 1632 de vel-comisul Radu Mihalcea de la curtea lui Matei Basarab, zidirea actualei biserici (monument istoric) și a chiliilor începe în 1662 cu cheltuiala și osteneala jupânului Barbu Bădeanu și se sfârșește în 1669.

Până la secularizare a fost mănăstire de călugări, apoi a devenit biserică de parohie pentru creștinii din satul Leiculești. În 1871 episcopul Dionisie Romano aduce aici 30 de maici din schitul Sf. Gheorghe Bozioru, surpat din cauza unor izvoare. În biserică găsim icoana Sf. Gheorghe, biserica având pe acest sfânt ca al doilea hram.

În 1959, comuniștii au alungat cele aproape o sută de măicuțe, casele le-au fost dărâmate, terenul dat țăranilor, iar biserica transformată în biserică de mir pentru parohia din Tisău. După 1989 Manastirea Barbu a fost reactivată și, cu osteneala maicii starețe Măcrina Munteanu, s-au construit clădirile necesare celor șase viețuitoare. Destul de bine ascuns într-o margine de pădure, lăcașul de cult a devenit mult mai vizibil de la inaugurarea celui de-al doilea drum de acces spre Sărata Monteoru. Alte informații despre manastirea Barbu pot fi obținute la 0238.894.858 sau 0761.168.855.