Povestea lui Jan

Până nu demult, o plimbare în zona turistică Glasul Pietrei ar fi fost un exercițiu dacă nu palpitant, cel puțin riscant. Pentru că în acest teritoriu a stat ascuns și a acționat sângerosul ucigaș Jan. Povestea lui Jan (Eugen Nicolae Galeș), cel mai de temut criminal buzoian din ultimile decenii a început prin grotele și pădurile din Năeni și încă nu s-a terminat.

Copilăria și-a petrecut-o la Buzău, iar după terminarea liceului s-a mutat în Năeni, în casa părintească. Încă din fragedă pruncie Jan își pierdea multă vreme pe câmp sau prin păduri, descoperind tehnici proprii de supraviețuire. În 1996 a plecat pe jos spre Franța, să se înroleze în Legiunea Străină, dar a fost prins în Austria și repatriat. În 2001, în urma unui scandal de pomină, Eugen Galeș a fost condamnat la trei ani și patru luni închisoare. De atunci, vreme de șapte ani, Jan s-a ascuns în pădurile și grotele din jurul Năeniului. Din când în când se furișa până acasă, după provizii, unde se retrăgea într-o groapă bine camuflată din spatele casei, după care se reîntorcea în codru.

În aprilie 2010, după comiterea a două crime în decurs de trei zile, a fost capturat și încarcerat în urma unei acțiuni în forță a trupelor de intervenție. A evadat după mai puțin de un an. Timp de o lună Năeniul a fost ca sub asediu, sute de polițiști și jandarmi luând parte la căutarea lui Jan prin grotele, pădurile și câmpurile vaste din jur. Eugen Galeș a fost capturat pe 3 aprilie 2011. În martie 2012 a fost condamnat la încă 25 de ani și găzduit într-o închisoare de maximă securitate, unde, câteva luni mai târziu, Jan avea să-și omoare în bătaie colegul de celulă. Și povestea lui Jan încă se scrie…

Daniel Petre