Până nu demult, o plimbare în zona turistică Glasul Pietrei ar fi fost un exercițiu dacă nu palpitant, cel puțin riscant. Pentru că în acest teritoriu se ascundea și acționa sângerosul ucigaș Jan. Povestea lui Jan (Eugen Nicolae Galeș), cel mai de temut criminal buzoian din ultimile decenii a început prin grotele și pădurile din Năeni și încă nu s-a terminat.

Copilăria și-a petrecut-o la Buzău, iar după terminarea liceului s-a mutat în Năeni, în casa părintească. Încă din fragedă pruncie Jan își pierdea multă vreme pe câmp sau prin păduri, descoperind tehnici proprii de supraviețuire. În 1996 a plecat pe jos spre Franța, să se înroleze în Legiunea Străină, dar a fost prins în Austria și repatriat. În 2001, în urma unui scandal de pomină, Eugen Galeș a fost condamnat la trei ani și patru luni închisoare. De atunci, vreme de șapte ani, Jan s-a ascuns în pădurile și grotele din jurul Năeniului. Din când în când se furișa până acasă, după provizii, unde se retrăgea într-o groapă bine camuflată din spatele casei, după care se reîntorcea în codru.

În aprilie 2010, după comiterea a două crime în decurs de trei zile, a fost capturat și încarcerat în urma unei acțiuni în forță a trupelor de intervenție. A evadat după mai puțin de un an. Timp de o lună Năeniul a fost ca sub asediu, sute de polițiști și jandarmi luând parte la căutarea lui Jan prin grotele, pădurile și câmpurile vaste din jur. Eugen Galeș a fost capturat pe 3 aprilie 2011. În martie 2012 a fost condamnat la încă 25 de ani și găzduit într-o închisoare de maximă securitate, unde, câteva luni mai târziu, Jan avea să-și omoare în bătaie colegul de celulă. Și povestea lui Jan încă se scrie…

Daniel Petre