Într-o noapte de februarie 2017, un crater căscat sub principala stradă a târgului a înghițit cu totul o mașină. Suprafața surpată a afectat o zonă cu construcții subterane din cărămidă. S-a crezut atunci ca au ieșit la lumină o parte dintre catacombele din Ramnicu Sarat.

Autoritățile au hotărât atunci suspendarea traficului greu din zonă, ca o primă măsură de protejare a sitului. Structura descoperită, s-a presupus inițial din secolul al XVII-lea, se întindea vizibil dincolo de marginile craterului. Se știe că Râmnicul, oraș negustoresc, de vamă, este plin de astfel de structuri – pivnițe, folosite secole la rândul, fapt care a dus la apariția legendelor urbane despre tuneluri secrete.

Deși prima intenție declarată a autorităților a fost conservarea sitului și transformarea acestuia în obiectiv turistic după cercetarea lui de către specialiști, lucrurile s-au oprit aici. Deocamdată. După vreo două luni de la eveniment, din tot felul de motive, printre care probabil și lipsa banilor necesari unui asemenea proiect îndrăzneț, cei implicați în acțiune au hotărât de comun acord asigurarea locului (astuparea gropii cu nisip) și asfaltarea. S-a presupus că este vorba doar despre o pivniță ceva mai extinsă, cu o vechime de vreo trei secole, și nu despre vreun uimitor tunel secret. Așadar, cele mai recente catacombe descoperite în Râmnicu Sărat așteaptă vremuri mai bune.